Maken van bloemen door Ronald Varekamp via 3-rail forum:

Het maken van bloemen en kleur op de modelbaan is iets wat niet mag ontbreken, hier een verslag met foto`s zoals Ronald zijn bloemen perken maakt, een methode die zeer praktisch is en niet moeilijk met een geweldig resultaat. Ik heb de tekst en foto`s van Ronald met toestemming geplaatst op mijn website, een mooi naslag werkje.

Dit is de tekst en uitleg van Ronald, hij heeft een eigen draadje op 3-rail forum, de moeite waard om eens te bezoeken. (klik)

 

Ik heb 80 graspollen of rietplukken gemaakt. Vaak maak ik hiervan ook bloemen. Je kan het gemakkelijk knippen. Je kan maar een voorraadje hebben. Je plak ze op een stukje styreen. Ik gebruik gewoon pure houtlijm.

Ik heb bij Jaap Vriend (J&J) een strengel gekocht. Zie dit als zeer soepel sisaltouw. Je haalt er een kammetje doorheen, hierdoor komen allen draden mooi op 1 lijn. Net je haar kammen. Knip dan een stukje af van ongeveer 1,5 cm of 2 cm net wat je wilt. Je legt dat neer op je werkblad en pak een plukje eruit en dat druk je in de lijm. Even opletten dat het niet omvalt. En de pluk blijft mooi staan. De lichtere plukken, daarvan heb ik een zakje gekocht van het merk Woodland. Dat kwam ik tegen op een beurs.

Je snijdt (na het drogen) een pol van het styreen af. Met een mesje.

Je knipt met een schaartje de pol op lengte. Daarna nog even met de lengte mee knippen, dus met de draad mee. Zie foto. Om het nog wat ongelijkmatig te krijgen. Je krijgt dan dit resultaat. In het echt groeien graspollen of wilde bloemen ook niet kaarsrecht van boven.

Daarna een bakje met daarin een druppeltje houtlijm en wat verdunnen met water.

Met een penseeltje de puntjes van de graspol voorzien van lijm. Niet te dik, want dan krijg je samengeklonterde stelen en dan wordt het niet mooi.

Nadat je een kleur hebt gekozen, haal je het even door de zeef. Het fijne spul ligt nu op het bakje. Dat ga je gebruiken.

Je doet de bevochtigde punten met lijm heel voorzichtig in de fijn uit gezeefde kleur en je kijkt of de top goed voorzien is van bloemen.

Met dit als resultaat. Door met verschillende kleuren te werken krijg je hele mooie en gevarieerde flora op je baan. Ik heb bij het lichte gras zelfs grasvezels gebruikt.


 

 Wat een prachtig resultaat, Ronald bedankt voor je info.

 


Bouwtips:                                         Heb je nog leuke tips?  Je kunt ze me altijd mailen.