Blokken & Rails:

De C-Rails die ik heb moest ik ook bij elke rails 2 verbindingen doorslijpen, oké, niet alles hoef je te slijpen, de wisselstraten bijvoorbeeld niet. Bij de opstelsporen heb ik de rails met een dremel door geslepen, zeker weten dat er geen storing zal optreden.

De lengte van de blokken die over de baan liggen heb ik gemaakt op de lengte van de langste trein, de blokken zijn dan 1,80 meter lang behalve bij het station, hier heb je te maken met een korte bezetmelding, afremsectie en stopsectie en bij de opstelsporen een lange afremsectie en korte stopsectie, totaal daar is een opstelspoor 2,0 meter lang, 

De railstaven dienen doorgezaagd, geslepen te worden, ook dit is een secuur werkje, zie foto`s hier boven. Aan de onderzijde van de rails tussen de doorgezaagde rails soldeer je een draad, ik mijn geval een paarse draad, dit is mijn standaard kleur voor de blokken. Deze gaat uiteindelijk na het solderen en wegwerken onder de baan naar de Viessmann 5217 bezetmelder. Op dit stukje elektronica kunnen 16 blokken op worden aangesloten, nou ik heb er meerdere nodig, 4 x 16 is 64 blokken totaal. Het doorzagen van de spoorstaven is alleen gedaan bij de opstelsporen, dus uit het zicht. de rest is op onderstaande wijze volbracht.
 

 

Isolatie van de middengeleider:
 

Tijdens de opbouw van niveau 1 bij mijn vorige baan kwam ik tot de conclusie toen ik de blokken aan het testen was dat beide keerlussen niet werkte, ik kreeg geen terugmelding of juist een bezetmelding terwijl er zelfs geen trein op de rails stond, na diverse manieren van aansluiten dacht ik het te weten hoe het wel moest, helaas kreeg ik toen sluiting en moest iets anders verzinnen.

Ik heb de gehele keerlus aangesloten op een aparte stroomkring, en bij de overgang de Märklin 74030 rail-isolatie gebruikt, dit werkte perfect. Ook op mijn nieuwe huidige baan zitten meerdere keerlussen waar ik deze manier van aansluiten zal uitvoeren, al doende leert men.

Dus ook nu met mijn nieuwe baan op deze manier te werk gaan, niet met keerlussen maar wel bij alle zichtbare blokken, hier worden de spoorstaven dus niet doorgeslepen.

 

 


Bouwtips:                                         Heb je nog leuke tips?  Je kunt ze me altijd mailen.