ESU ECoS Command Station + Booster aansluiten:

     
ECoS JUST PLAY.....

Eindelijk dan zelf de Ecos aangeschaft zaterdag 31/01/2009 en gelijk aan de slag met het apparaat. De Intellibox weg gehaald en in Koploper de database ingesteld op Ecos. Het viel me enorm zwaar om hem via Koploper aan te sturen in het begin, de Ecos zelf was binnen een paar minuutjes aangesloten en werkte perfect, treinen reden goed en de eerste lok was snel geprogrammeerd, alleen nog zonder Koploper. Hele zaterdagmiddag zitten stoeien zonder resultaat, dan maar op internet zoeken in diverse forums over Koploper in samenwerking met de Ecos, met resultaat, wat is het toch een prachtig medium dat internet.

Ik heb me suf gezocht naar informatie om de Ecos aan te sluiten op mijn PC, op zich niet moeilijk dacht ik, UTP kabeltje van de Ecos rechtstreeks naar mijn PC en klaar, dus niet. Als je het op deze manier wilt doen heb je een Cross Cable nodig, die had ik niet en op zondag zijn de winkels helaas gesloten. Toen zag ik op een website dat je het ook met een Router kon aansluiten met gewone UTP bekabeling, dus geen Cross Cabel. Ik had in de garage nog een Router staan die niet meer in gebruik was, dus die maar eens gepakt en aangesloten. Na veel rommelen met de instellingen in de Ecos en PC eindelijk voor elkaar, verbinding in Koploper op de PC met de Ecos. Weer een klein probleempje tegen gekomen, de S88 Viessmann decoders werden niet gedetecteerd, weer zoeken op internet en al gauw bleek in tegenstelling tot mijn Intellibox dat je de eerste S88 moest aansluiten op de bruine draad, dat gedaan en jawel, de blokken in Koper zichtbaar en werkend, eindelijk testen...........p e r f e c t...... Hieronder wat informatie omtrent de aansluitingen.

ECOS Verbinding met een PC,

De ECoS kan via een netwerk-verbinding met een PC worden gekoppeld.
Dat is bijvoorbeeld nodig wanneer de modelbaan wordt bestuurd door een programma op de PC (zoals programma Koploper), maar ook om programma-updates voor de ECoS, die kunnen worden gedownload van de ESU-website, naar de ECoS te sturen of alle locprofielen en wisselprofielen die in de ECoS zijn opgeslagen te back-uppen naar een schijf op de PC of juist weer terug te zetten in de ECoS. De ECoS kan worden verbonden met de PC via een thuisnetwerk (router) of via een directe verbinding met de netwerk-aansluiting van de PC, ik heb er een Router tussen gezet omdat ik die nog had en ik was niet in het bezit van een Cross Cable.
 
Via een Router in het thuis-netwerk:
Verbind de netwerk-aansluiting van de ECoS via een normale UTP-kabel met een vrije poort van de router. Zet op het instellingenscherm van de ECoS bij de PC-verbinding een vinkje bij DHCP (IP-adresse über DHCP-Server beziehen). De ECoS zal vervolgens een IP-adres toegewezen krijgen door de router en dat wordt automatisch ingevuld op het instellingenvenster bij PC-verbinding.
Let erop dat een router in het algemeen adressen toekent vanaf het beginadres van een in de router ingestelde adrespool. Zet daarom altijd eerst de PC aan en pas wanneer deze volledig is opgestart de ECoS. Anders bestaat de kans dat de ECoS soms een ander IP-adres krijgt en dat is lastig wanneer de ECoS door een PC-programma zoals Koploper aangestuurd moet worden.
Wanneer twee of meer PC's op een thuis-netwerk zijn aangesloten, is het beter om een vast IP-adres in te stellen op de ECoS. Kies dan een hoog adres uit de adrespool van de DHCP-server, dat normaal nooit wordt toegekend.
Mijn PC krijgt standaard IP-adres toegewezen door de router en de ECoS kreeg IP-adres 192.168.1.102 en via dit laatste adres kon ik de ECoS bereiken via een internet verkenner, open in je browser http://192.168.1.102 <enter> en de Ecos zal worden ingeladen, gelijk bij mijn favorieten gezet en als startpagina ingesteld. Je hebt 2 talen als keuze, Engels en Duits, ik heb de eerste gekozen. De pagina die als eerste wordt geladen is http://192.168.1.102/en/index.shtml  nu kun je koploper starten.

Directe verbinding met PC:
Sluit de netwerk-aansluiting van de ECoS NIET via een normale UTP-kabel maar via een UTP Cross-Cable aan op de netwerk-aansluiting van de PC. Stel op de PC bij LAN-instellingen, protocol TCP/IP in: Gebruik een vast IP-adres, en wel IP-adres 192.168.1.1 met subnetmasker 255.255.255.0.
Zet op het instellingenscherm van de ECoS bij de PC-verbinding het vinkje bij DHCP (IP-adresse über DHCP-Server beziehen) UIT. Stel in als IP-adres: 192.168.1.2. Stel in als gateway: 0.0.0.0. Stel in als subnetmasker: 255.255.255.0.
De netwerkverbinding kan worden gecontroleerd door op de PC een internet verkenner te starten en te browsen naar het IP-adres van de ECoS, http://192.168.1.2, op deze wijze kun je vanaf de PC verbinding krijgen met de ECoS, zodra die tot stand is gekomen kun je
Koploper opstarten.

 

Programma Koploper gebruiken met de ECoS,

Wanneer je eenmaal bekend bent met programma Koploper voor de besturing van de modelbaan, wil je nooit meer een ander programma gebruiken. En ook de ECoS kan natuurlijk worden gebruikt samen met Koploper, zelf werk ik met versie 6.6  De volgende zaken moeten worden ingesteld in Koploper om de ECoS te kunnen gebruiken. Paul bedankt voor weer een prachtig stukje software.
 
In Menu Algemeen / Instellingen per database:
- Digitaal systeem instellen op Ecos
- Poortnummer instellen op Aansturen
-
Géén vinkje bij Toevoegen van HCCM-wisselprotocol (tenzij hier gebruik van wordt gemaakt)
 
In Menu Algemeen / Instellingen per database / Speciaal digitaal systeem:
- IP-adres instellen op het IP-adres dat vast is toegekend aan de ECoS of dat de ECoS via DHCP van de router heeft gekregen
- Bij poortnummer invullen 15471
- Bij "Vrijgeven locomotief" normaal invullen 0 en alleen wanneer tijdens gebruik van Koploper de loc ook handmatig bediend moet kunnen worden een tijd voor vrijgave invullen
- Normaal géén vinkje bij "Oude notatie bezetmelders"
De eerste S88-module wordt dan genummerd van 1.01 t/m 1.08 of 1.16 (afhankelijk van aantal ingangen op de module), de tweede 2.01 t/m 2.08 of 2.16, enz. Je ziet zo direct op welke bezetmeldmodule een melding binnenkomt. Wordt wel een vinkje gezet, dan wordt de oude notatie gebruikt met een doorgaande nummering vanaf 1.
- Zet alleen een vinkje bij "Overnemen locomotief door andere deelnemers toegestaan" wanneer deze instelling ook in het Setup-menu van de ECoS is gedaan.
 
In Menu Onderhouden / Baandefinities / Digitale onderdelen:
Hier moeten de gebruikte digitale onderdelen worden ingevoerd.
Bij gebruik van S88-terugmeldmodules en wisselmodules:
- Bezetmelders: het aantal S88-modules opgeven, ongeacht of ze over 8 of 16 ingangen beschikken
Maximale waarde: 31. Er mag slechts één item bezetmelders worden ingevoerd, alhoewel Koploper geen foutmelding geeft wanneer meer Bezetmelders worden ingevoerd
- Wisselmodules: het aantal schakelmodules met 4 ingangen opgeven.
Koploper gaat ervan uit dat de modules vanaf adres 1 oplopend geadresseerd zijn. In feite geef je hier het laatste bruikbare adres op vanaf adres 1. Wanneer 0 wordt ingevuld bij aantal modules reserveert Koploper de gehele adresreeks. Er mag slechts één item wisselmodules worden ingevoerd. In Koploper kan niet worden opgegeven volgens welk protocol de modules werken. Koploper neemt hiervoor de default instelling over van de ECoS: in het setup-menu kan worden ingesteld wat het default protocol is voor aansturing van locs en magneetartikelen. Dat betekent ook dat het niet mogelijk is om beide typen decoders door elkaar heen te gebruiken.

S88 aansluiten,

Bij de ECoS staat aangegeven dat i.v.m. de galvanische scheiding de massa van een S88 encoder op de railmassa aangesloten moet worden, ik heb de handleiding van mijn Ecos er weer even bijgehaald en daar staat inderdaad:
De massa aansluiting van de eerste module moet met de massa van de rails (bruin) verbonden worden
De massa-aansluiting loopt gewoon vanuit de eerste S88 decoder via de S88-bus naar de andere S88 decoders.
Als dit is gedaan zie je in het display van de Ecos gelijk de 16 bezetmelding vakjes per decoder in beeld, bij mij zijn dat 4 x 16 = 64 bezetmeldingen. Nu zijn ze ook gelijk zichtbaar in Koploper, zet maar een trein in een blok en hij wordt direct gedetecteerd, Blok bezet

Esu Booster:

ESU50010 ECoSBoost ext. Booster. 4A. MM/DCC/SX/mfx. 

Technische specificaties:

Hardware:
: H4 Booster met 4.0A continue-stroom
: Uitgang beschermd tegen overbelasting en kortsluiting. Thermisch beveiligd tegen overbelasting. Galvanische scheiding van railuitgang en ECoSlink.
: NMRA DCC BiDi terugmelder met geļntegreerde Cutout-device.
: Met geļntegreerde mfx feedback functie (alleen beschikbaar met Märklin Central Station®)

Gebruiksmogelijkheden:
: Te gebruiken met ESU Command Station (ECoS)
: Te gebruiken met Märklin Central Station®

Ondersteunde protocollen:
: NMRA DCC. Motorola®. Selectrix®. mfx® (afhankelijk van de gebruikte centrale)

Afmetingen:
(L) 180 x (B) 76 x (H) 40 mm

Dit artikel bestaat uit:
: 1 x ECoSBoost met 4.0A uitgangsspanning
: Netadapter 18V / 5A (90VA)
: Aansluitklemmen voor aansluiting aan de rails
: Uitvoerige gebruikershandleiding

Aansluiting,

In het onderstaande schemaatje laat ik zien hoe ik het heb aangesloten, Let op, je hebt geen wippertjes nodig en je hoeft alleen een scheiding te maken in de stroomkring, bij mij de rode draad, de bruine hoeft niet.

 

  ECOS Technische Specificaties:
De Hardware

q

H4 Booster met 4.0 A continu uitgangsstroom

q

H4 Programmeerrail uitgang met 0,6A stroom

q

NMRA DCC Bidirectionele terugmelding

q

Een 7" QVGA FSTN LCD display met touch-screen en 6-voudige LED-achtergrondverlichting (wit)

q

32-Bit ARM 720T controller, 64MB Flash ROM, 32MB RAM, Linux besturingssysteem

q

16 Bit Realtime Co-processor

q

2 ergonomisch aangedreven rijregelaars met eindpunt

q

2 twee-weg analoge joysticks

q

2 x 8 functietoetsen, alsmede een start en stoptoets

q

3 aansluitpunten voor ECoSlink apparaten

q

Aansluitpunt voor ECoSlink Bus-uitbreiding

q

Galvanisch gescheiden boosteraansluiting voor DCC conforme boosters

q

Galvanisch gescheiden ECoSniffer uitgang voor aansluiting van bestaande apparaten

q

Galvanisch gescheiden S88-bus ingang voor terugmelding

q

10/100 Mbit Ethernet-aansluiting (RJ45)

q

1 ECoSlot module voor aansluiting van een draadloze rijregelaar

q

Met transformator van 90VA

 
De Software

q

DCC met 14, 28, 128 rijstappen, LGB® reeksbesturing

q

Märklin® Motorola®, oud en nieuw, met 14 rijstappen

q

Selectrix® formaat

q

Tot 9999 adressen in DCC formaat; tot 20 functietoetsen per loc

q

Märklin® Motorola® en DCC formaat voor magneetartikelbesturing

q

U kunt maximaal 16384 locs opslaan, 2048 wissels en/of seinen schakelen en 1024 reiswegen instellen

q

32 multitracties met maximaal 16 locs

q

Maximaal 8 pendeldiensten gelijktijdig te gebruiken

q

DCC, Märklin® Motorola® en Selectrix® formaat kunnen geprogrammeerd worden op het programmeerspoor, DCC formaat kan ook op het hoofdspoor geprogrammeerd worden

 
Het artikel bestaat uit:

ž

ECoS Centrale

ž

Stift voor touch-screen bediening

ž

Transformator 18V / 4A (90VA)

ž

Aansluitklemmen voor aansluiting op de rails, programmeerspoor en ECoSniffer

ž

Uitvoerige gebruikershandleiding in duits en CD met Nederlandse handleiding.